Är det bara jag som har lite svårt för att tycka synd om familjen Kihlström? Är det någon som håller en pistol mot deras huvuden och tvingar dem att åka till Thailand i tre månader?
Och jag är ledsen: Har man råd att åka till Thailand i tre månader så har man nog fan råd att köpa lite skolböcker också, istället för att dränera kommunen på resurser.
Thailand, Viksjöskolan, skola, Järfälla 1
måndag 8 december 2008
Lyxproblem
Etiketter:
dagens i-landsproblem,
snyfthistoria
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
18 kommentarer:
Definitivt lyxproblem.
Allt det underbara som barnen förväntas uppleva uppvägs inte av att deras föräldrar visar
förakt för deras skolan
förakt för kunskap
förakt för deras skolledning
förakt för skattebetalar som finansierar skolan
Inte minst uttrycker det nykolonialism som barnen får vänja sig vid.
Att resa bort i 3 månader när man går sista terminen i grundskolan är inte rätt tid att resa bort.
Varför skall man hela tiden behöva tycka synd om människor som efter egna tokiga, inskränkta och självupptagna beslut genomför något som kan kanske ge en kick för stunden men är förödande långsiktigt? Långsiktigt för både de i fallet berörda barnen som inte får en skolgång som det finns kontinuitet i och dels för samhället som måste lära sig parera skolplaner, lärartillgång, skollokaler och övriga resurser på grund av dessa familjers lyxproblem.
Håller helt med föregående talare!
Vilket lyxproblem!!
Visst, kan inte annat än att instämma. Skolan som nämns i artikeln är ingen seriös skola. Vi har vänner som levde i Thailand ett år och de tyckte att den var okej i deras situation då deras barn var 6-7 år och inte äldre. Att sedan DN. tar upp detta som ett "problem" får en att fundera över vad de egentligen vill. Vill man medverka till att skapa en skola där föräldrar tar barnen på "drömresor" (vilken fånig benämning förresten) under året och sedan kommer tillbaka med ofullständiga kunskaper. Nej tack, den svenska skolan i Sverige har nog med problem. Oansvariga föräldrar får inte ges möjligheten att ta över.
Maria
Det är nästan så man börjar tycka synd om Rikard Palm efter den här artikeln. Blir mer och mer fascinerad över snyftvinkeln i många historier som lämnar en med allt annat än darrig överläpp.
HÅLLER INTE MED ER ALLS!
Detta ÄR visserligen ett lyxproblem, i och med att det ökade välståndet har förändrat oss och vår syn på livet. "Man lever bara en gång", säger pappan.. Vi kommer inte bara kräva bättre materiell standard utan också ta del aktivt i den ökande globaliseringen. Det är bakåtsträvande att vilja stänga in barn och familjer i ett slutet skolsystem i Sverige, det kommer aldrig kunna fortsätta i framtiden i alla fall. Flexibilitet måste till! Klarar skolan det? Det är klart de gör, även om det säkert blir svårt på en del sätt. Jag anser att Viksjöskolan beter sig barnsligt och framtidsfientligt. Och rädda och desperata inför förändringar. Är det sådant uppförande de lär sina elever? Är det en skola för framtiden?
Nej! Väx upp svenska skolan!
Det är beklagligt att man visar så lite smidighet. Lärande sker inte bara i skolbänken.
Visst det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen följer med i skolan. Och denna familj tar sitt ansvar. Men lite samarbetsvilja vore väl bra från skolans sida. Ekonomin i Sverige ser inte ut så, att skolorna kommer att gapa tomma för alla sticker till utlandet. Ibland vore det bra att man kunde glädjas åt andras möjligheter. Men istället propagerar man för, att hålla dig i ledet, stick inte ut, var inte annorlunda, tänk inte annorlunda. Avundsjuka klädd i byråkratins kläder och Jante-lagen härskar med all sin tydlighet. Inlägg från en annorlunda utlänning som efter 35 år i Sverige inte har gett upp hoppet att ta kål på Jantelagen.
Det här fanimej helt absurt, klaga på skolan för att de inte vill anpassa sig när familjen ska åka på lyxsemester i 3 månader.
Det blir garanterat merarbete för skolan, som så många andra skolor garanterat inte är överfinansierade som det redan är. Skolans regler är enkla: undervisning sker på plats.
Och Camilla: man behöver kanske inte kräva att skolan ska anpassa sig för enskildas krav för att kunna lära barn om "den ökande globaliseringen". Vad är nästa steg, att kräva att sjukvården följer med till utlandet när jag ska på semester? Blir det diskriminering annars?
Det där dravlet om bättre materiell standard tänker jag inte ens kommentera, snacka om omodernt tänkande.
"Flexibilitet" kostar pengar och jag är inte säker på att jag vill att mina skattepengar ska gå åt att finansiera frivilliga semesterstudier. Man kanske skulle satsa ett par kronor på att lära barnen om hur man semestrar miljövänligt istället?
Förstår inte hur skolan kan vara inblandad i det hela alls.. Väljer man att "flytta" så kan ju inte skolan ta ansvar för det. Sen att det ska vara fullt möjligt, absolut!
I det här sammanhanget är det kanske ett lyxproblem. Trots det tycker jag nog skolan agerar fyrkantigt, det känns lite som den tror den har monopol på lärandet. Jag är till och med så fräck så jag vågar påstå att de här barnen kanske inte förlorar nånting i kunskaper på det här; det funkar nämligen inte så psykologiskt att man häller i ungarna kunskaper från toppen.
Skolan har alltid haft problem med udda familjekonstellationer och familjeval. Här behövs genomtänkta policies och ett nytt tänkande i grunden för att undvika sånt här. Man vill ju inte heller ha livegna familjer vars tid styrs av skolan (skolan är ju faktiskt en myndighet, men det är den enda som idag anses behöva ha större inflytande på privatlivet än andra).
Men det kan också vara så att barn åker utomlands för att vistas några månader med en utlandsstationerad förälder. Eller till och med att båda föräldrarna är utomlands och man vill ha några månader med dem.
Nej, det blir väldigt knepigt om man bara förbjuder rätt av som de gjort här. Man måste prata med föräldrarna och se till att man inte låser upp sig vid hopplösa principer.
ojojoj vad roligt att åka till Thailand och gå i skolan i 3 månader medan Mamma och Pappa slappar vid poolen.
Låter som en mardrömsresa för mig, men å andra sidan verkar modern egentligen helst vilja emigrera och byta klimat.
Synd om 15-åringen som riskerar att bli utan godkända slutbetyg från grundskolan. Kanske kan de då stämma föräldrarna för otillräcklig skolgång?
Thailandssemester har tydligen blivit en mänsklig rättighet för svenska folket, vilket skola och klimat ska anpassas efter...
Oansvarigt och egoistiskt av föräldrarna att planera in en thailandresa under barnets sista termin i år 9!!!!
Även om det finns skola på plats, så är det lärarana i den skola barnet går ut nian som akall sätta betyg. På vad??? sån't som lästs någon annanstans, med andra kriterier? Mycket av betygsunderlaget bygger på vad som sker under lektioner. Det kan man ju inte gissa sig till! Kanske de har tänkt sig en repris på år nio vid hemkomsten? Vilken elev vill det??
Klart att Kihlströms ska åka till Thailand!! För min del kan ni gärna stanna kvar där, på så sätt minskar skattebördan för oss som stannar kvar och får det här samhället att fungera.
Snälla Bo och Åsa: Man kan inte både äta kakan och ha den kvar - ni måste faktiskt ta konsekvenserna av era beslut.
Jag för min del är glad att jag inte bor i samma kommun som ni och måste vara med och betala två tomma skolbänkar medan ni ligger och latar er på andra sidan klotet.
Skämmes.
Jag tycker inte det är ett lyxproblem att någon vill frånta familjen rätten att fatta beslut om sitt eget sätt att leva.
Flexibilitet är bra. Det går att skaffa kunskap i Thailand också. Känns som att den här debatten är infekterad av elitism och svartsjuka och att många glömmer bort att människan alltid fattar bäst beslut som sitt eget liv.
De får skaffa hur jävla mycket kunskap de vill i Thailand.
Men då kan de inte räkna med att vi skattebetalare ska stå för notan med skolböcker och tomma skolbänkar.
Skicka en kommentar